Wetgeving omtrent brommobielen, wat moet je weten?

Wat is een wagen zonder autorijbewijs?

Volgens de wet is een wagen zonder autorijbewijs, of brommobiel:

  • een bromfiets op meer dan 2 wielen of een lichte vierwieler
  • voorzien van een gesloten carrosserie
  • met een volledig gewicht kleiner dan 350 kg
  • een snelheid van maximum 45 km / uur
  • een motorvermogen van maximum 4 kW (dieselmotor)

Doelgroep

De grootste groep kopers wordt gevormd door ouderen die hun onafhankelijkheid willen behouden. Maar ook mensen die enkel een auto nodig hebben voor in de stad en anderen die om welke reden dan ook niet over een rijbewijs B beschikken, vinden meer en meer hun weg naar – en met – een brommobiel. Een Ligier is dan ook de ideale oplossing voor vervoer over de korte afstand.

In de praktijk

In de stad kan een Ligier probleemloos mee met het overige verkeer. De compacte en beweeglijke Ligier is bovendien erg handig te parkeren. Op stillere wegen op het platteland is de Ligier ook een goed alternatief, zeker daar waar het aanbod van het openbaar vervoer beperkt is.

Een brommobiel is wettelijk gezien een motorvoertuig. Alle weggebruikers moeten de Ligier dus als motorvoertuig behandelen. Een van rechts komende Ligier heeft dus voorrang op een links van hem naderend motorvoertuig. Maar zoals altijd geldt in het verkeer: rij voorzichtig en hou steeds rekening met verkeersborden en markeringen!

Speciale veiligheidsmaatregelen

Voor Ligiers gelden alle verkeersregels die van toepassing zijn op andere wagenklassen.
De bestuurder dient een veiligheidsgordel te dragen.
De Ligier is een motorvoertuig en rijdt dus rechts op de weg, maar niet op fietspaden en fietsstroken.
Een Ligier mag niet rijden op autowegen en autosnelwegen.
Er mag maar 1 persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Indien dit een kind is jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m moet het in een goedgekeurd kinderzitje zitten.

Waarmee hou je rekening?

Er is geen rijbewijs A (motor) of B (auto) vereist. Het rijbewijs A3 bromfiets is verplicht voor iedereen geboren na 14/02/1961. De vierwielige bromfiets mag bestuurd worden zonder rijbewijs indien de bestuurder voor 14/02/1961 geboren is.
Personen vanaf 16 jaar mogen rijden met de Ligier.
U dient geen wegenbelasting te betalen. Door de lichte vierwieler onder de motorvoertuigen te rekenen en door de beperkte maximumsnelheid zijn er een aantal borden voor de bestuurder van de Ligier erg belangrijk. De volgende borden gelden voor de bestuurder als een verbod om deze wegen te gebruiken:

Gesloten voor motorvoertuigen op meer dan 2 wielen

Autosnelweg

Autoweg